2 Temmuz 2016 Cumartesi

KADINBUDU KÖFTE


Kadınbudu Köfte, aslında yapımı zor gibi görünen ama inanın lezzet standardının tutturulması konusunda normal Izgara Köfteye göre çok daha başarılı olabildiğimiz ve yapımı kolay bir bir köftedir. Her yapışınızda aynı lezzeti alırsınız. Ben burada klasik eski usul köfteyi tarifleyip, nasıl yaptığımı anlatacağım. Bu köfte ile ilgili çok tarif okudum, pişirdim ve tadına baktım. Gördüm ki doğrusu eski usul olanı. Tabii mecburen kızartmalı yapacağız. İleri dönemlerde başka denemelerimi de aktarırım. Önce her zaman olduğu gibi malzemelerden başlayalım.

Köfte Malzemeleri:
  • 500 gr. Dana Kıyma (Yağsız)
  • 3 Çorba Kaşığı Pirinç (Dolu dolu olsun.)
  • 1 Büyük Soğan
  • 1 Yumurta
  • 1/4 Demet Maydanoz
  • Karabiber
  • Tuz
Pişirme Malzemeleri:
  • Galeta Unu
  • Normal Buğday Unu
  • 4 Yumurta
Gelelim Köftelerimizin Hazırlanıp Yapılışına;

Kıymamızı 300 ve 200 gr. lık iki parçaya bölelim. Ben eski usul kıyma kavurmalı tip tarifi seçtiğimden 300 gr. ını kavurmak için ayıralım. Aynı anda pirinci de küçük bir tencerede üstünü 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurup haşlamaya başlayalım. Pirinç taneleri parmakla ezilecek noktaya gelmeden iyice uzayınca ateşten alalım. Soğumaya bırakalım.


Soğanlarımızı küp küp keselim ve önce 300 gr. kıymamızı kavurmaya başlayalım. (Ben kızartma ve kavurmalarda zeytinyağı kullanıyorum.) Her yemekte, her zaman önce kıymayı kavururum. Kıyma suyunu çekmeye yakın karabiberi katarım ve kıyma suyu azalınca, bitmeye yakın soğanı eklerim. Böylece aslında soğanı önce pişirip kavurup, öldürmeden, soğan kokusunu kıymaya katmış olurum. Rahmetli Anneannem de böyle yaparmış. 

Soğanı ekleyip soğan şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edelim. Bildiğiniz üzere her tarifte soğan pembeleşene kadar diye yazar ama soğan hiç bir zaman pembeleşmez, herkes soğan pembeleşene kadar kavur diye tarif eder, benim tarifimde soğan taneleri şeffaflaşmaya başlayınca kıyma ve soğan kavrulmuş demektir. Bu pembeleşme aslında şeffaflaşmadır.


Bu safhada tuz katmayalım. Tuzu en son köfteyi oluştururken katalım. Kıyma suyunu tamamen çekmeden hafif nemli ve sulu ateşten alalım. Yani aslında adı kavurma ama tam kavurmayalım. Köfteyi yapacağımız kaba aktaralım.



Bu arada unutmadan söyleyeyim pirincin suyu kaldıysa süzmek lazım. Ama zamanla öyle ayarlıyorsunuz ki suyu kalmadan pişiyor. Böylece nişastası içinde kalıyor. Hele çocuklar yiyecekse ne mutlu bize...

Maydanozu saplarından ayırıp çok ince kıyalım.

Önce soğumuş olan pişmiş kıyma ve ayırdığımız 200 gr. çiğ kıymayı iyice karıştırıp yoğuralım.



Akabinde hemen pirinç, kıyılmış maydanoz, yumurta, tuz ve istersek ilave karabiberi de ekleyip karışımı yoğuralım. Zaten yumuşak bir karışım olduğundan çok yoğurulmaya gerek kalmadan iyice karışacaktır.




Gelelim köfteleri hazırlamaya ve pişirmeye... Burada bir kaç alternatif var 2 tanesini anlatacağım.

Köfteleri 40 - 50 gramlık parçalara ayıralım. Aslında ben kızımın ne kadar yediğini anlamak için tartarak yapıyorum ama sizlere her köfteyi tartıyor olmam çılgınca gelebilir bu sebeple avuç içini dolduracak kadar diyebiliriz.

Ununu hazırlamada iki yöntem var yarı yarıya galeta unu ve normal un karışımı da yapabilirsiniz. Ya da sadece beyaz unla da yapabilirsiniz. Ben her ikisini de yapıyorum. Ama son zamanlarda anneanne usulune geçtim beyaz unla yapıyorum. Yanında 3 - 4 yumurtayı iyice çırparak kızartma hazırlığını tamamlayalım.

Fotoğraflarda her ikisi de var hatta bazı fotoğraflarda yaptığım köftelerin ölçüleri ve ölçekleri biraz fazla olduğundan bende neden bu kadar köfte çıkmadı diyebilirsiniz, dikkate almayın. Fotoğraflar karışıktır. Farklı pişirilişlerden olabilir. Zira 500 gr. lık kıymadan bir kısmı piştiğinden  dolayı yaklaşık 650 - 700 gr. köfte harcı çıkar. Bu da 40 - 50 gr. lık 13 - 15 köfte eder. Köfteleri dizeceğimiz kabın dibine kullanacağımız undan biraz serpelim. Dizdikten sonra da üstüne serpelim, kızartma safhasına geldiğimizde iki kez unla çevirip hemen iyice yumurtaya bulayalım ve kızgın yağın içine yavaşça bırakalım.





İyice kızmış ve köfteleri içine alacak yükseklikte doldurulmuş kızgın sıvı yağa (Ben zeytinyağı kullanıyorum) una ve sonra çırpılmış yumurtaya buladığımız köfteleri yavaşça bırakmaya başlayalım.






Köfteleri 2 - 3 kez çevirdikten sonra piştiğini anladığınızda yağdan hemen daha önce hazırladığınız kağıt havlulu tabak içine alın. Sıcak yendiğinde çok lezzetli olan ama pişmiş artanları buzdolabından çıktığında soğuk sandviç yapılabilen böyle lezzetli bir köfte tanımıyorum. Afiyet olsun.

Sunum Önerisi:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder